Prima pagină » COLGATE: o nouă metodă de prevenire a cariei dentare

COLGATE: o nouă metodă de prevenire a cariei dentare

by admin

Despre autor:

Asist. Univ. Dr. CRISTIAN FUNIERU
UMF Carol Davila, Bucureşti, Disciplina de Prevenţie Oro-Dentară, Facultatea de Medicină Dentară


Fluorul este, după cum se ştie, cel mai răspândit şi eficace element utilizat în prevenţia cariei dentare. Folosit în aproape toate pastele de dinţi, în geluri, soluţii, ape de gură sau chiar impregnat în unele aţe dentare, fluorul îşi exercită rolul său cario-preventiv la nivel local în special prin constituirea stratului protector de fluorură de calciu şi prin remineralizarea leziunilor incipiente.

Totuşi, pe principiul “întotdeauna este loc pentru mai bine”, de curând se încearcă folosirea unui mecanism complet nou în profilaxie, care nu intră în competiţie cu fluorul şi efectele sale benefice, ci doar pune umărul alături de el în scopul obţinerii unei prevenţii maxime a cariei dentare. Este vorba de asocierea arginină + un compus insolubil de calciu.

Arginina este un aminoacid semi-esenţial care îndeplineşte multiple roluri în organism de la reglarea tonusului vascular, creşterea imunocompetenţei unor celule ale sistemului imunitar, la sinteza ureei din ficat, regenerarea ficatului şi susţinerea funcţiilor acestuia. Într-o mică măsură acest aminoacid se găseşte şi în salivă, unde printr-o serie de reacţii metabolice se transformă în amoniac. Acesta este şi mecanismul care stă la baza acestei noi metode preventive şi anume de a accelera acest lanţ de reacţii prin aducerea unui surplus de arginină şi a produce o cantitate mai mare de amoniac, care are ca şi consecinţă directă creşterea imediată a pH-ului local.
Banner_Colgate_art-02
Această degradare a argininei în amoniac este făcută de aşa-numitele bacterii arginolitice, cum este de exemplu Streptococul sanguis. Consecinţa creşterii cantităţii de amoniac este creşterea pH-ului, creând astfel un mediu impropriu pentru principalele bacterii implicate în patologia cariei dentare: Streptococul mutans sau lactobacilii. Efectul de creştere a pH-ului şi asocierea cu un compus insolubil de calciu (de exemplu: carbonatul de calciu) contribuie pe deplin la remineralizarea leziunilor carioase incipiente, efect paralel cu cel al fluorului. Dacă la acest mecanism mai adăugăm şi un compus al fluorului, atunci nu facem decât să obţinem un efect profilactic maxim.

Orice leziune incipientă de carie se găseşte într-un echilibru trecând succesiv prin procese repetate de demineralizare – remineralizare. Atunci când acest echilibru se rupe şi procesele de demineralizare iau amploare în detrimentul celor de remineralizare, apare lipsa de substanţă iar leziunea incipientă se tranformă într-una cavitară. Această rupere a echilibrului este provocată de tulburări de flux salivar, igienă precară sau aport crescut de hidrocarbonaţi din alimentaţie.

Procesele de remineralizare în schimb, sunt susţinute de sistemele tampon salivare, substanţele antibacteriene folosite în igiena orală, fluor şi de bacteriile producătoare de baze (care cresc valoarea pH-ului). Practic, această asociere de arginină, carbonat de calciu şi fluor sub diverse forme, intervine şi ea în echilibrul în care se află majoritatea leziunilor incipente de carie înclinând balanţa către procesele de remineralizare.
Nu pot spune decât că acest mecanism aduce un real progres în prevenţia cariei dentare, lucru care nu este susţinut doar de mine ci şi de numeroasele studii făcute în toată lumea, din SUA şi până în China sau Thailanda.

[hr top]

Tendinţa mondială actuală în ceea ce priveşte sănătatea odontală este de a preveni, de a diagnostica precoce şi de a interveni terapeutic minim invaziv. Utilizarea tehnologiei moderne cu arginină şi un compus de calciu, alături de fluor, în prevenirea cariei dentare, se încadrează perfect conceptului de stomatologie minim invazivă, care cunoaşte o dezvoltare rapidă. Utilizarea argininei, care se găseşte în mod natural în salivă, reprezintă o nouă abordare în prevenirea cariei dentare prin neutralizarea acizilor rezultaţi din zaharuri în placa bacteriană, completând astfel rolul fluorului în prevenirea apariţiei cariei dentare, fiind redusă demineralizarea şi favorizată remineralizarea ţesuturilor dentare.
Conf. Univ. Dr. Ada Delean
UMF “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Fragment din prelegerea “Noua abordare în prevenirea cariei dentare, prin tehnologia PRO-ARGIN” ce a prezentat rezultatele a 8 ani de cercetare clinică efectuată asupra a 14.000 pacienţi privind beneficiile utilizării tehnologiei revoluționare cu Agent de Neutralizare a Acizilor din Zaharuri™ în prevenția cariei dentare. Congresul Internațional de Medicină Dentară Transilvania, noiembrie 2014.

Despre carii în România:

75% dintre copiii cu vârste între 10-17 ani din Bucureşti au carii, iar 64% au carii netratate. Nivelul de educaţie mai ridicat din familie este direct proporţional legat de o stare mai bună a sănătăţii orale. Copiii cu acces la tratament stomatologic în şcoală au prezentat o stare de sănătate dentară semnificativ mai bună. Studiile asupra noii tehnologii adăugate fluorului arată o scădere semnificativă a incidenţei cariilor după 2 ani, scădere cu 20% mai mare decât prin folosirea pastei de dinţi ce conţine doar fluor. Rezultatul este comparabil cu reducerea observată în studiile de analiză a pastelor de dinţi cu fluor comparativ cu cele fără fluor și demonstrează că ar putea fi vorba despre o nouă descoperire revoluţionară în prevenirea cariilor.
Asist. Univ. Dr. Cristian Funieru
Autorul unui important studiu privind prevalența cariei dentare în rândul copiilor din București


Despre Colgate-Palmolive:

Colgate dispune în 2014 de 6 centre de cercetare în întreaga lume, în care își desfășoară activitatea aproximativ 700 oameni de știință, specializate într-o arie vastă de discipline, de la chimie și microbiologie, până la studii clinice. În ultimii trei ani, compania a realizat o medie de 1.500 de brevete și 200 de publicații pe an la nivel global, desfăşurând anual peste 100 de studii clinice.
Colgate-Palmolive este lider mondial şi local în igiena orală. Colgate-Palmolive România este prezentă pe piaţa românească din 1992 şi are un portofoliu ce cuprinde mărci locale şi internaţionale: Colgate, Palmolive, Lady Speed Stick, Mennen Speed Stick, Axion, Ajax, Protex, Super Cristal, Norvea şi D’Amaris.

Articole Similare