50 de apariții, 50 de contribuții


[fb-like]
 
După 50 de apariţii şi aproape 12 ani de existenţă, suntem cu toţii îndreptăţiţi să ne punem întrebări ştiinţifice, practice de un nivel adecvat, atât profesional cât şi filozofic. Medicina dentară bazată pe evidenţe intenţionează să ne pună la dispoziţie informaţiile curente ce ne ghidează în deciziile clinice, cu scopul bine definit, de a acorda pacienţilor noştri cele mai corecte tratamente.

Avem suficiente date bazate pe evidenţe obţinute prin cercetări clinice pentru a ne ghida în deciziile clinice? De fapt, mare parte din practica noastră zilnică se bazează pe studii controlate, conduse după cele mai stricte reguli. Autori englezi s-au întrebat: „paraşutele sunt eficiente în prevenirea traumelor majore relativ la influenţa gravităţii?” Un asemenea studiu nu se poate realiza din simplul motiv că nu putem arunca oameni din avioane fără paraşute, oameni care ar trebui să constituie grupul de control al studiului!!!

În stomatologia bazată pe ştiinţă şi evidenţă trebuie să ne măsurăm şi cu probleme etice, legale şi practice, toate acestea constituind bariere greu de depăşit. Există un adevăr ştiinţific, dar nu avem mereu proba care să îl susţină.

Punctele principale rămân, de a continua să ne întrebăm întrebări şi de a căuta răspunsuri, cu realitatea certă conform căreia, cercetările şi experienţa clinică nu au aceeaşi greutate, pe fundal. Iar deciziile noastre privind opţiunile terapeutice şi tratamentele propriu-zise acordate pacienţilor noştri rămân bazate pe avantajele potenţiale, dar şi pe pericolele potenţiale.

Avem o alternativă: de a citi şi a aprofunda informaţiile publicate deja în cele 50 de apariţii ale revistei „Actualităţi Stomatologice” şi desigur, în cele ce vor urma, şi de a le aplica într-un mod critic şi sincer spre binele pacienţilor noştri. Valabil în aceeaşi măsură şi pentru informaţiile conţinute în paginile de promovare ale colaboratorilor revistei, companii cu renume care ne prezintă uptodate arsenalul de care nu ne putem lipsi.

Vă urez succes în rolul important pe care îl avem în sănătatea publică, şi, aşa cum v-am obişnuit, aştept reacţiile voastre.

Cu respect,

Adi Garfunkel 

Editor Șef Actualități Stomatologice
Medicină Orală, Universitatea Ebraică și Hadassah,
Ierusalim, Israel
adigarfunkel@md.huji.ac.il

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!